SETMANA DEL 1-7 D'OCTUBRE



SETMANA DE 1-7 OCTUBRE

Durant esta setmana hem estat tractant els diferents sistemes educatius, des de l'evolució dels sistemes espanyols durant els anys fins a les diferències del sistema educatiu finés i el coreà.


En un primer moment l'educació espanyola es dividia en 6 etapes:


  • Maternal: Fins als 4 anys
  • Parvulari: Fins 5 any
  • Primària: Des de els 6 fins als 10 anys
  • Batxiller elemental: Dels 11 fins als 14
  • Batxiller superior: Sols un any, dels 15 als 16.
  • Preuniversitat----Cou

Després es va fer una reforma en la que es regulà tot el sistema i començà a aplicar-se en principi dels 80 (1970)
  • Pre-escolar: Fins als 6 anys
  • EGB (educació general basica): del 6 als 14 anys
                 8 Cursos obligatoris
                 3 cicles : Inicial, mitjà i superior( FPI, FPII)
  • BUP (batxillerat unificat polivalent) : dels 14 als 17 anys.
  • COU (curs d'orientació universitària) +17 anys

Anys més tard, amb la signatura de la Constitució de 1978 es creà la Llei Orgànica del Estatut de Centres Escolars, la primera referida a l'ensenyança mitjana, aprovada en 1980. Va durar cinc anys  i va introduir un model democràtic en la organització del centres docent.
La LONCE.
  • Primera etapa: de 0 a 3 anys (guarderia)
  • Infantil: de 3 a 6 anys
  • Primària: de 6 a 12 anys
  • ESO (escola secundaàia obligatòria) Obligatòria fins als 16 anys
  • Batxillerat: dels 16 als 18 anys o Cicles superiors: 2 anys de Cicle mitja i 2 anys de cicle superior.
  • Universitat: +18 anys.

Poc  a poc les reformes es van fer mes recents i anaren incorporant nous sistemes educatius
LODE: La Llei Orgànica del Dret a l'Educació (LODE) de 1985, va incorporar el sistema de col·legis concretes

 LOGSE:  En 1990, la LODE va ser substituïda per la Llei d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) , que va ampliar l'escolaritat obligatòria als 16 anys, entre altres mesures. 

LOPEG. Quan la LOGSE va acabar d'implantar-se en tots els nivells i en tot el territori nacional, es va aprovar, en 1995, la Llei Orgànica de Participació Avaluació i Govern dels Centres Docents (LOPEG) , coneguda com 'Ley Pertierra', una llei sobre gestió i govern del centres.

- LOCE. Amb l'arribada del Partit Popular al poder, es va aprovar la Llei Orgànica de Qualitat de l'Educació (LOCE) , que encara que va entrar en vigor en 2003, el seu calendari d'aplicació va quedar paralitzat per un Reial Decret, després del canvi de govern resultant de les eleccions de 2004. 

- LOE. L'Executiu de Zapatero va elaborar la Llei Orgànica d'Educació (LOE) , que roman en vigor des de 2006 i que entre altres novetats va introduir l'assignatura Educació per a la Ciutadania, un dels seus punts més polèmics.

-LOMCE: (Llei orgànica per millorar la qualitat educativa) És una modificació de punts clau de la LOE. La educació estarà basada en el sistema econòmic, la denomina motor de la competitivitat d'un país.
CANVIS IMPORTANTS: Proves d'avaluació al llarg de l'ensenyança obligatòria Amb les avaluacions externes es determinarà un rànquing de centres i de ell poden dependre els recursos que se li donen al centre tant personals com materials. Es penalitzarà als centres amb resultats roïns.
Este model fomenta la competitivitat entre centres per a tindre els millors alumnes 
El principal objectiu és millorar els resultats PISA.
Es considera educació bàsica: primària, secundària i FP bàsica. No es contempla com bàsica l'etapa d'infantil i el batxillerato . Pues etapes poden passar a ser impartides de forma privada.

Els centres privats que separen a l'alumnat per sexes podran convertir-se en concertats. El rànquing de centres serà públic i podrá fer disminuir els recursos del centres en pitjors resultats que normalment coincideixen amb les zones més pobres. 
Unes de les principals característiques d'aquest sistema es el voler trencar amb l'obligació, per poder dividir anys divertits que serveixen per a estudiar o per a treballar. 







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Introspecció de grup

La nadala dels refugiats