Música valenciana implicada en l'educació

Al començament de la classe de hui, la companya Irene ens ha ficat un vídeo de Zoo, un grup valencià el qual m'agrada moltíssim. 

Aquest grup té una cançó en el seu nou disc Raval (2017) que s'anomena "La mestra", on el grup ret homenatge a la mestra Marifé Arroyo, qui engegà un projecte d’escola popular, democràtica i valenciana que va acabar com el rosari de l’aurora (i que, de fet, es pot interpretar com un símbol de l’accidentada transició democràtica al País Valencià).

«Marifé Arroyo va posar en marxa una revolució pedagògica que no només cercava una escola en valencià, sinó també una escola diferent, que escoltara l'alumne a través, per exemple, d'assemblees», expliquen des de ZOO.

La història de Marifé Arroyo, a l'escola de Barx entre 1974 i 1982, l'ha contada un company seu, Víctor Labrador. Es tracta de la història verídica d’una dona d’origen castellanoparlant que en arribar a Barx està decidida a educar als seus alumnes en valencià. Sense saber-ho, Marifé es convertiria en el símbol de tota una generació de joves professors disposats a lluitar per la dignitat del valencià i un model d’ensenyament progressista. Tots els fets que s’hi expliquen són reals i també les persones, que apareixen amb noms i cognoms. Però tot i que avui la història de la repressió i expulsió de Marifé és vista com un exemple d’heroïcitat i de compromís amb el valencià, en aquell moment, els protagonistes ho visqueren com una derrota.

La Mestra - Zoo:



Aquesta cançó ens ha fet sentir un aire de revolta, de ganes de fer soroll, de demostrar quin és el paper real d'una mestra. Durant la nostra vida, han passat moltíssims professors i professores, aproximadament uns 50, pot ser alguns anys hem tingut sort (o no) i hem repetit algun que altre, per tant, s'ha donat més confiança i s'ha pogut treballar molt millor i amb diferents activitats. 

Aquesta cançó fica el punt sobre la i, tractant el tema de l'educació des d'altres ulls, contant el que només viuen els que estan envoltats per eixes parets educatives i que treballen intensament dia a dia per intentar crear un bon espai per a les xiquetes, per tal de ficar en elles la llavor de la curiositat i l'interés per àrees mai vistes en la seua vida.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La nadala dels refugiats

Introspecció de grup

SETMANA DEL 11-15 DE SETEMBRE